Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van de zogenaamde 'kalknagels'. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.
Hoe vaak komt het voor
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.
Hoe zien schimmelnagels er uit
Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op 'avontuur' en zullen ook de andere nagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:
- verkleuring van één nagel in wit/geel,
- verandering van de witte of gele kleur in geelbruin;
- de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig;
- de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.
Hoe ontstaan schimmelnagels
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus makkelijk mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna's. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.
Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.
Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
- gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af,
- desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels,
- droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen smeer ze desnoods in met een voetcrème om de ph waarde weer op peil te brengen,
- draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden,
- draag goed passende - leren - schoenen die ventileren,
- wissel schoenen regelmatig,
- draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.
Behandeling van schimmelnagels
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf! Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden en je kunt andere er mee besmetten. De schimmelnagels kunnen door de pedicure dunner gefreest worden voor een mooier aangezicht maar ook een tinctuur kan er voor zorgen dat de schimmel verdwijnt. Behalve de nagel moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodendespray en de sokken dienen op 60 graden en binnenste buiten gewassen te worden. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet.
Blijf daarom niet langer met uw klachten rondlopen en bel voor een afspraak naar 06-52356707 - 0591-852430 of klik hier om on-line uw afspraak te maken.